evenemang

Orlando

ORLANDO
Efter Virginia Woolfs banbrytande roman

Medan världen runtomkring envisas med att dela in allt i kvinnligt och manligt frågar sig Orlando vad det egentligen spelar för roll? Måste man bestämma sig? Den brittiska regissören Katie Mitchell tar oss här med på en queer resa genom 400 år av patriarkal historia. Om en av litteraturhistoriens mest spännande gestalter.

Orlando hade premiär på Schaubühne Berlin 2019 och har efter det turnerat i Europa. Spelas på tyska med engelsk textning.

Orlando lever under 400 år. Han verkar vid Elisabeth I:s hov i 1500-talets England, förälskar sig i en rysk prinsessa, försöker bli författare. Han blir ambassadör i Konstantinopel på 1600-talet, och återvänder som kvinna. Under 1700-talet lever Orlando livet, anordnar fester och älskar både män och kvinnor.

Tiden går och Orlando ser hur allt är i ständig förändring. Hur samhället ser på könsroller och begär, hur män och kvinnor ska bete sig, vad en författare får skriva om, vad en kvinna får tänka på.

Orlando, i regi av den brittiska regissören Katie Mitchell, baseras på Virginia Woolfs banbrytande roman från 1928. För manus står Alice Birch.

Katie Mitchell är en av världens mest omtalade regissörer. Att Göteborgs Stadsteater som medproducenter nu kan presentera hennes totalhyllade föreställning Orlando för Göteborgspubliken är inget annat än helt fantastiskt.

– PONTUS STENSHÄLL

Uppsättningen hade urpremiär på Schaubühne Berlin 2019 och har med framgång även spelats i Paris, Lissabon och Madrid.

Orlando produceras i samarbete med Odéon – Théâtre de l’europé i Paris, Teatros del Canal i Madrid och São Luiz Teatro Municipal i Lissabon, som alla ingår i det europeiska teaternätverket Prospero. Gästspelet i Göteborg har möjliggjorts genom bidrag från Göteborg & Co och Goethe Institut och presenteras i samarbete med Göteborgs dans- och teaterfestival.

Foto: Stephen Cummiskey

Supported with special funds from the German Federal Foreign Office.

info

SPELPERIOD
1 Sep
-
2 Sep
LÄNGD
Se Göteborgs stadsteaters hemsida
ARRANGÖR
Göteborgs Stadsteater

Göteborgs Stadsteater

https://stadsteatern.goteborg.se/
Vi erbjuder invånarna i Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen högkvalitativ dramatisk teater. Teatern ska engagera, skapa debatt, roa och mana människor till eftertanke.