evenemang

Odysséen

Även hjältar snubblar ibland

Möt Odysseus. Den grekiska mytologins stora hjälte som på sin hemfärd från det trojanska kriget råkar ut för en mängd äventyr och missöden. Som i tio år irrar runt till havs innan han till slut återförenas med Penelope.

Odysséen bygger på Homeros episka hjältedikt om krig, kärlek och längtan. I Backa Teaters uppsättning ges ett underfundigt återberättande där rummet och tiden ömsom rör sig, ömsom stannar upp. Genom både ord och rörelse behandlas allt det där som händer medan gudarna ser på. Om människan som genial och fantastisk, men patetisk på samma gång. Om att ibland behöva gå vilse för att hitta hem.

I Örjan Anderssons koreografi utforskas den mänskliga fallhöjden i en storslagen scenografi – där gränsen mellan dans och teater upplöses. En generös, lekfull och ­­kreativ röra om att färdas från barn till vuxen, från Troja till Ithaka, från det ena till det andra – eller tvärtom.

– Det är fascinerande att få arbeta med och besjäla en klassisk historia på det här sättet. Att få skapa en homerisk, humoristisk och smått bisarr fantasivärld tillsammans med både skådespelare och dansare.
– ÖRJAN ANDERSSON, REGISSÖR OCH KOREOGRAF

Av HOMEROS I BEARBETNING AV MAGNUS LINDMAN Regi och koreografi ÖRJAN ANDERSSON Skådespelare NIKOLA BORGGÅRD GAVANOZOV, ELEFTHERIA GEROFOKA, GUNILLA JOHANSSON GYLLENSPETZ, RASMUS LINDGREN, ULF RÖNNERSTRAND, EMELIE STRÖMBERG, OVE WOLF M.FL. Scenografi och ljus CHRISANDER BRUN Kostym och mask JOSEFIN LINDSKOG Komposition JONAS REDIG Ljud SIMEON HILLERT Samproduktion med Andersson Dance

Backa Teater

https://stadsteatern.goteborg.se/backa-teater/
Backa Teater grundades 1978 och är en barn- och ungdomsscen som ligger på Hisingen i Göteborg.