evenemang

#jeanne - Dramaten / Riksteatern

Ett storslaget och visuellt drama om klasskillnader och klimatförändringar.
På norra sidan av en sjö finns stora villor med privata bryggor. På södra sidan finns ett höghus med trasig hiss. De unga på de olika sidorna träffar aldrig varandra. Unga i norr tror att unga från söder inte existerar. Unga från söder tror att unga i norr är gjorda av guld.

Men sjön mellan dem håller på att torka ut. Klimatkrisen påverkar alla, rik som fattig. Eller gör den verkligen det? Lilla Jeanne har fått lära sig att de som har lite kommer att ha mindre, och de som har mycket kommer att få mer. I ett försök att få tillbaka det överskott som hon anser tillhör de oprivilegierade försöker hon korsa den frusna sjön och ta del av guldet. Hon kommer aldrig tillbaka, men historien slutar inte där.

#jeanne gestaltar en värld på gränsen till undergång. Om vårt behov av ledargestalter som får bära våra drömmar, samtidigt som vi lägger allt ansvar på dem. Vem ska egentligen rädda oss? Förväntar vi oss att våra barn gör det? Genom denna historia, om den unga idealisten och om oss som idealiserar henne, får vi syn på vårt samhälles olika mekanismer.

Musikern Adde Huumonen skapar i föreställningen ett ljudlandskap live genom bland annat elektroniska instrument och vatten. Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša, som sedan 2019 har varit professor i regi vid Stockholms konstnärliga högskola. Anja Sušas regi präglas av en knivskarp analys och ett drastiskt berättarspråk. Hon använder teaterns alla verktyg för att skapa föreställningar som väcker tankar kring vår samtid och som underhåller publiken med överraskande grepp. Föreställningar där skådespelarna ofta får använda oanade sidor av sina talanger.

På scen: Mårten Andersson, Per Burell, Adde Huumonen (musiker), Doreen Ndagire, Rebecca Plymholt, Joel Valois

Produktion:
Dramatiker: Ivana Sajko
Översättare: Djordje Zarkovic
Regi: Anja Suša
Scenograf/kostymdesigner: Helga Bumsch
Ljusdesigner: Emanuel Arvanitis
Kompositör/ljuddesigner: Adde Huumonen
Maskdesigner: Johanna Rönnbäck
Dramaturg: Eva-Maria Dahlin
Koreograf: Damjan Kecojevic

#jeanne är ett samarbete mellan Riksteatern och Dramaten.

Eftersamtal – Vem ska rädda världen?
Kristallfoajén kl. 20.35 – 21.30 (ca)

Möt Agnes Hjortsberg och Anton Foley, två av ungdomarna som från organisationen Aurora, som stämt staten för att få staten att agera mer kraftfullt mot klimatförändringarna.

Samtalsledare: Alexandra Urisman Otto. Alexandra arbetar sedan 2016 som journalist på Dagens Nyheter. Hon har bland annat bevakat flera uppmärksammade rättsfall, men har senare blivit klimatreporter, där hon bland annat följt miljö- och klimataktivisten Greta Thunberg. 2021 gav hon ut boken Gretas Resa.

info

SPELPERIOD
15 Mar
-
15 Mar
LÄNGD
Ca 1h 30min
ARRANGÖR
Stora Teatern

Stora Teatern

http://www.storateatern.se
Stora Teatern är Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel. Här upplever du allt från nycirkus till filosofiska samtal och musik från hela världen. Ambitionen är att vara en plats där kulturintresserade göteborgare möter ett rikt utbud, bestående av det mest underhållande, samtida, utmanande och ibland oväntade inom cirkus, teater, scenkonst, musik och samtal. Stora Teatern samarbetar även med ett antal aktörer som alla är ledande inom sitt område.