evenemang

Hilda

En mardrömslik thriller om över- och underordning

Fru Lemarchand behöver en hushållerska och väljer Hilda. Hilda ska sköta hem, hus och dessutom älska Lemarchands barn mer än sina egna. Men det är inte nog. Lemarchand kräver Hildas vänskap, vill lära henne politik och att tänka självständigt. Efter ett tag hålls Hilda kvar i huset dygnet runt.

En mardrömslik thriller om över- och underordning där människokroppen är en handelsvara och där kroppsarbete blivit den enda vägen till frihet. Hilda handlar om klass, rasism och längtan efter erkännande.

För regin står Gustav Englund, en av medlemmarna i scenkonstkollektivet K. Polyfon som satte upp Sysslolösa unga män med tillgång till vapen på Göteborgs Stadsteater 2019. Nu introducerar de den prisade franska författaren Marie NDiaye för den svenska teaterpubliken.

Foto Mats Bäcker

– I Sverige står den sociala rörligheten sedan länge still och den ekonomiska ojämlikheten har ökat under decennier. Det tänker jag på när jag läser NDiayes klaustrofobiska pjäs. Rollerna verkar fast i en social situation som obönhörligt tränger sig längre och längre in i dem. Det påverkar deras kroppar och språk. Deras relationer. Skapar en upplevelse av alienation. Tomhet. Trötthet. Men i texten finns det samtidigt något som gror, en möjlig väg ut, ett uppror, säger regissören Gustav Englund.

En produktion av det konstnärliga teamet K. Polyfon

PRODUKTION
Av MARIE NDIAYE Översättning SARA GORDAN Regi GUSTAV ENGLUND Skådespelare ISABELLE GRILL, EVA REXED, JESPER SÖDERBLOM Scenografi och kostym ANNIKA TOSTI Mask LINDA GONÇALVES Ljus MIRA SVANBERG Ljud NICLAS ANDERSTEDT LINDGREN Dramaturg LISA LINDÉN Förlag COLOMBINE TEATERFÖRLAG

info

SPELPERIOD
9 Feb
-
9 Mar
LÄNGD
Se Göteborgs stadsteaters hemsida
ARRANGÖR
Göteborgs Stadsteater
HEMSIDA

Göteborgs Stadsteater

https://stadsteatern.goteborg.se/
Vi erbjuder invånarna i Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen högkvalitativ dramatisk teater. Teatern ska engagera, skapa debatt, roa och mana människor till eftertanke.