evenemang

Fröken Julie - Dramaten

Strindbergs klassiker i händerna på Marie-Louise Ekman. Ibland är livslögnerna det enda som skyddar oss från det totala sammanbrottet.
August Strindbergs Fröken Julie är en av svensk teaters stora klassiker, en tragedi laddad med maktspel och erotiska undertoner.

Marie-Louise Ekmans uppsättning för Dramaten handlar om tre skådespelare som för tusende gången framför Strindbergs Fröken Julie. Under ett helt yrkesliv har denna lilla teatergrupp, spelad av Marie Göranzon, Krister Henriksson och Per Svensson, framfört Strindbergs laddade tragedi i gympasalar, föreningslokaler och bibliotek. Nu har de, till slut, fått chansen att spela på en riktig teater. Nu ska fröken Julie, ännu en gång, gå mot sitt mörka öde.

Men verkligheten gör sig ibland påmind på scenen. Privatlivet tränger sig på. Och åren har satt sina spår. Men pjäsen måste spelas. För ibland, när allt runt omkring krackelerar, är yrkesrollen den enda sköra livlinan.

Föreställningen innehåller musik av Benny Andersson.

Marie-Louise Ekman är konstnär, regissör och tidigare teaterchef på Dramaten. Hon har tidigare satt upp de egna pjäserna Gäckanden, Dödspatrullen och Försökskaninerna på Dramaten och har återkommande arbetat med Marie Göranzon. Marie-Louise Ekmans konstnärskap har varit uppmärksammat sedan slutet på 1960-talet och 2017 visades en retrospektiv utställning på Moderna Museet.

Marie Göranzon utbildades vid Dramatens elevskola 1964-67 och tillhörde därefter Dramatens ensemble under många år. Utanför Dramaten har hon spelat bland annat på Scalateatern, Maxim och Vasan. Bland tv-produktioner kan nämnas Strindbergs Spöksonaten, samt Lars Noréns Löven i Vallombrosa och Ett sorts Hades.

Krister Henriksson fick sitt genombrott på Stockholms Stadsteater 1973 med huvudrollen i Peer Gynt. Han knöts till Dramaten 1993. Sitt stora genombrott fick han 1993 i och med huvudrollen i SVT-serien Den gråtande ministern. Mest känd är han som Kurt Wallander i de närmare 25 filmerna om Wallander.

Per Svensson tillhör Dramatens fasta ensemble. Utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 1991–94. Per förärades Gösta Ekman-stipendiet 2014. Per har medverkat i ett flertal produktioner på Dramaten, på senare år bland annat Hamlet, Påklädaren och I väntan på Godot.

Presscitat:

”En oförutsägbar hyllning till skådespelarkonsten” – SvD

”Marie Göranzon, Krister Henriksson och Per Svensson både förbryllar, förtjusar och öppnar glipor mot hisnande djup” – DN

”Det här är varför jag älskar teatern.” – Expressen

På scen: Marie Göranzon, Krister Henriksson och Per Svensson

Produktion:
Av: Marie-Louise Ekman / August Strindberg
Regi, scenografi och kostym: Marie-Louise Ekman
Biträdande scenograf: Peder Freij
Musik: Benny Andersson
Ljus: Erik Berglund
Peruk och mask: Sofia Ranow Boix-Vives
Dramaturg: Emma Meyer Dunér

Ett gästspel från Dramaten.

info

SPELPERIOD
26 May
-
27 May
LÄNGD
Ca 2h10min inkl. paus
ARRANGÖR
Stora Teatern

Stora Teatern

http://www.storateatern.se
Stora Teatern är Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel. Här upplever du allt från nycirkus till filosofiska samtal och musik från hela världen. Ambitionen är att vara en plats där kulturintresserade göteborgare möter ett rikt utbud, bestående av det mest underhållande, samtida, utmanande och ibland oväntade inom cirkus, teater, scenkonst, musik och samtal. Stora Teatern samarbetar även med ett antal aktörer som alla är ledande inom sitt område.