evenemang

Drömmarnas tält – Arthem

När det som inte finns fanns.

Vad gör du när du väntar på bussen? Chattar du med kompis? Lyssnar du på musik? Tittar du på en film? Är du kanske den som rastlöst vankar av och an eller sitter du tålmodigt i busskuren och rullar tummarna? Knäpper du med fingrarna? I Arthems fabulöst rytmiska musikföreställning börjar det just så, med ett fingerknäpp – busskuren förvandlas till ett guldskimrande Drömmarnas tält. Några minuters väntan på bussen sträcks ut till en sagolik evighet.

Drömmarnas tält är en scenisk fest för själ och hjärta, en lovsång till fantasins kraft där delar av den romska sagoskatten återberättas med musik och dans. Hör om Romea som trillar ner i skogens magiska brunn. Hör om makthavaren som lär sig prata romani chib, hönan i ugnen, den ensamma tiggande pojken som hittar ett hem på andra sidan älven. Hör om det fattiga paret Raba och Rami som bygger musikinstrument av ett pilträd, instrument så klangfulla att de får kejsarens dotter, med psykisk ohälsa, att spricka upp i ett stort leende. Och vem kan egentligen driva upp den vackraste plantan ur en kruka? Ja, och just det, vem har den vackraste drömmen? I Drömmarnas tält framträder det som inte finns men som en gång fanns.

I Drömmarnas tält ingår muntligt berättade romska sagor från alla tider och översatta nedskrivna sagor från romani chib till svenska, bland annat ur samlingen Guldspår. Musiken i föreställningen har skapats utifrån Arthems särpräglade koncept: romsk folkmusik som vaskats fram och blandats med andra genrer och kollektivt nykomponerad musik.

Musiken och berättandet i föreställningen har delvis skapats i Balladgatans busskur på Hisingen, i Göteborg, där Arthem har sin repetitionslokal i närheten.

Medverkande på scen:
Salamanca Taikon Gonzales – skådespelare, sång, dans
Sima Eriksson – skådespelare, sång, dans
Robert Svärd – musiker, aktör
Ebba Westerberg – musiker, aktör

Konstnärligt team:
Konstnärlig idé – Arthem
Regi – Anna Ulén
Dramatik – Lucia Cajchanova
Koreografi – Salamanca Taikon Gonzales
Scenografi & Kostym: Fianna Robijn
Ljusdesign: Anna Wemmert
Projektioner – Leif Eriksson

Komposition/arrangemang: ARTHEM

Produktion: Arthem & Possibilitas

Stödgivare: Kulturrådet, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Svenska Författarfonden, Institutet för språk och folkminnen (Isof)

info

SPELPERIOD
9 Dec
-
9 Dec
LÄNGD
2 h
ARRANGÖR
Aftonstjärnan
TILLGÄNGLIGHET
Rullstolsanpassat

Aftonstjärnan