evenemang

Dirty Weekend - Py Huss-Wallin & Ester Uddén

Det här är berättelsen om Bella som vaknade en morgon och visste att hon hade fått nog. Bella bor i en källare i Brighton. Bella är förföljd. Någon tittar på henne genom de fördragna gardinerna. Någon ringer henne på nätterna. Någon följer efter henne på gatan och berättar för henne vad han ska göra med henne.

Kvinnor som Bella har inte råd att vänta. Bräckliga kvinnor är inte gjorda för att ta emot slag. Man har inga reserver om man är Bella. Man är jägaren eller bytet. Mördaren eller offret. För till och med lilla spröda Bella kan lyfta en hammare. Till och med hon kan hålla den med båda händerna och först svinga den högt i luften och sedan slå nedåt…

Dirty Weekend är en gastkramande och humoristisk enaktare efter den kultförklarade boken med samma namn. I centrum står kvinnorna som dag efter dag utsätts för mäns våld och sexuella trakasserier. De kvinnor som i åratal fått anpassa sig och som tillslut gett upp om att samhället ska skydda dom. Nu har de fått nog och bestämmer sig för att ta saken i egna händer. En sylvass och blodig hämndodyssé helt rätt i tiden!

Presscitat:

“En sann fröjd när blåslagna blondiner slår tillbaka” – DN

“Genial Thelma & Louise för 2000-talet” – SvD

“Det är otroligt skickligt – och roligt, ämnet till trots” – SvD

“Dirty Weekend är ännu en pärla på höstens repertoar. Inte minst för de två skådespelarnas förmåga att balansera en genial situationskomik (och mimik) med svart allvar” – SvD

“… en uppsättning som antar sagans berättarteknik och samtidigt skär rakt in i metoo-rörelsen” – SvD

På scen: Py Huss-Wallin och Ester Uddén

Produktion:
Efter en roman av: Helen Zahavi
Dramatisering: Britt Edwall
Svensk översättning: Barbro Lagergren
Iscensatt och framförd av: Py Huss-Wallin och Ester Uddén
Regiöga och koreografi: Sara Ribbenstedt
Ljud: Ella Blixt
Ljus och scenteknik: Kristian Cavdarovski
Foto: Tanne Willow
Grafisk formgivning: Nils Granberg
Producent: Denise Olsson

EFTERSAMTAL / NÄR KVINNOR FÅR NOG – STRATEGIER FÖR ÖVERLEVNAD
I detta samtal deltar skådespelarna i kvällens föreställning Py Huss Wallin och Ester Uddén tillsammans med skådespelerskan Andrea Edwards, som tidigare gjort den omtalade föreställningen SCUM-manifestet. Den är baserad på Valerie Solanas text och är, som Solanas själv sagt  “…en ishacka i patriarkatets arsle”.

Samtalsledare är Rebecka Bohlin, chefredaktör på ETC nyhetsmagasin. Rebecka Bohlin var ett av namnen på Theodor Engströms lista över de kvinnor han ämnat skada.

Samtalet hålls direkt efter föreställningen på Gradängscen
ca kl. 20.30–21.30 (ca 1 timme)

info

SPELPERIOD
22 May
-
22 May
LÄNGD
Ca. 1h 15min
ARRANGÖR
Stora Teatern

Stora Teatern

http://www.storateatern.se
Stora Teatern är Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel. Här upplever du allt från nycirkus till filosofiska samtal och musik från hela världen. Ambitionen är att vara en plats där kulturintresserade göteborgare möter ett rikt utbud, bestående av det mest underhållande, samtida, utmanande och ibland oväntade inom cirkus, teater, scenkonst, musik och samtal. Stora Teatern samarbetar även med ett antal aktörer som alla är ledande inom sitt område.