evenemang

Cirkus Cirkör - Tipping point - Balancing in a time of change

I en rå värld byggd av trossar, metallrör och vajrar möter vi fem cirkusartister och en musiker. Genom akrobatik, luftakrobatik, hårhängning och kontortionism rör de sig med, mot och trots strukturerna. Vad krävs för att hålla balansen när det som verkar stabilt plötsligt kan rasa samman?

“Tipping Point, Balancing in a Time of Change” är en cirkusföreställning om våra mänskliga strukturer och vad som håller samman våra samhällen och demokratier. Varför ser de ut som de gör? Vad håller dem i balans?

I en specialbyggd struktur hålls formen ihop av balans och krafter som drar åt olika håll. Den minsta förändring kan få hela bygget att falla. Vad händer när det mest fundamentala kollapsar? Vem kommer i kläm och vem ger det frihet? Tipping Point fungerar som en påminnelse om att inget är oundvikligt och att förändring är möjlig.

Egentligen är det ganska enkelt. Varje handling, oavsett storlek, kan vara en del av en större förändring.

Cirkus Cirkör startades 1995 och är idag Nordens största cirkuskompani. Vår verksamhet rymmer föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och pedagogiska program för alla åldrar, ett cirkusgymnasium samt events för företag och organisationer. Cirkus Cirkör bedriver också forskning, teknisk innovation, residensprogram för artister samt undervisar och föreläser.

Genom den samtida cirkusens språk skapar Cirkus Cirkör banbrytande konstnärliga upplevelser med visionen att göra det omöjliga möjligt – på scen, i träningshallen och i samhället.

Medverkande

Alexander Weibel Weibel
Alexander är en spanskfödd cirkusartist, regissör och musiker. Han är utbildad vid cirkusskolan i Madrid, the National Circus School of Moscow samt vid Dans– och Cirkushögskolan (DOCH) i Stockholm. Han har tilldelats en rad utmärkelser vid ett flertal större cirkusfestivaler runt om i världen.

Sébastien Klink
Sébastien mötte cirkusen redan som liten, genom sin pappas ungdomscirkus i Schweiz. Sedan dess har han utforskat möjligheterna med många olika cirkusdiscipliner, men valde till sist partrapets som specialitet. Sébastien tränar och uppträder tillsammans med partnern Morgane, och de är idag baserade i Stockholm.
Sébastien är utbildad vid Codards i Rotterdam och DOCH i Stockholm. Han och Morgane arbetar, förutom med Cirkör, i det egna kompaniet Half In Company.

Morgane Stäheli
Morgane har flugit sen hon var 10 år gammal. Hon har provat alla möjliga sorters luftakrobatik, men fastnade till sist för partrapets. När hon hittade sin trapets-partner, Sébastien Klink, blev det tydligt att cirkusen skulle bli hennes karriär. Morgane är utbildad vid Codards i Rotterdam och DOCH i Stockholm. Hon och Sébastien arbetar, förutom med Cirkör, i det egna kompaniet Half In Company.
Morgane har ett stort intresse för partnerarbetet, eftersom både livet och scenen blir intressantare när du delar dem med någon annan. Hon dras till samtida cirkus och tycker om att ifrågasätta normer och traditioner.

Delia Ceruti
Delia är en etablerad cirkusartist som tidigare arbetat med cirkuskompanier så som Cirque du Soleil (Kanada), Nofit State Circus (Storbritannien), Roberto Olivan Performing Arts (Spanien) och Cirque Dreams (USA). Hon har även skapat och framfört egna föreställningar internationellt, bland annat sin senaste soloföreställning “traSh” som turnerat i Italien och Storbritannien.
Förutom att uppträda håller Delia klasser internationellt i corde lisse (rep) och annan luftakrobatik. Under 2022 undervisade Delia i corde lisse (rep) och tyg vid ACAPA Circus University i Tilburg (Nederländerna).

Kalle Pikkiharju
Kalle har sedan 2014 arbetat som cirkusartist runt om Europa. 2009-2017 gick han den förberedande cirkusskolan Sorin Sirkus i Finland och har sedan dess vidareutbildat sig på J.S Creations och Kiev Circus Academy.
Kalle har även vunnit flera priser från bland annat Young Stage, Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, Australian Circus Festival och European Youth Circus Festival.

Quentin Dubot
Tino började sin cirkusutbildning i Frankrike men hamnade så småningom på Stockholms konstnärliga högskola där han avslutade sin utbildning.
Tino är alltid öppen för att prova nya saker och utforskar gärna nya idéer. Genom känslor och nyfikenhet som främsta verktyg vill han väcka publikens inre tankevärldar. Innan han blev en del av Tipping Points ensemble uppträdde han på Vintercirkusen i Helsingfors (2022). Förutom detta arbetar han även med Hairy&Bald Company.
När Tino inte är på scen tycker han om att skapa världar och äventyr för olika rollspel.

Kreativt team
Regi: Alexander Weibel Weibel
Scenbild & kostym: Saara Ahola
Riggdesign: Matt Horton
Ljusdesign: Patrik Bogårdh
Dramaturg: Marie Persson Hedenius
Regiassistent: Mirja Jauhianinen
Kompositör: Axel Fagerberg

info

SPELPERIOD
21 Feb
-
25 Feb
LÄNGD
1h 40min
ARRANGÖR
Stora Teatern

Stora Teatern

http://www.storateatern.se
Stora Teatern är Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel. Här upplever du allt från nycirkus till filosofiska samtal och musik från hela världen. Ambitionen är att vara en plats där kulturintresserade göteborgare möter ett rikt utbud, bestående av det mest underhållande, samtida, utmanande och ibland oväntade inom cirkus, teater, scenkonst, musik och samtal. Stora Teatern samarbetar även med ett antal aktörer som alla är ledande inom sitt område.