evenemang

CASH IS QUEEN

Ibland var det något inom mig som sa att det var onödigt. Att man kan va kvinna utan en bäbis. Och jag visste ju att det var fullt möjligt, men ändå inom mig – denna längtan.

Cash is Queen handlar om sorg och drömmar, pengars värde och vad man egentligen kan kompenseras för. Föreställningen är baserad på intervjuer med personer som fått skadestånd efter att ha blivit tvångssteriliserade i samband med byte av juridiskt kön. Manuset är skrivet av Nino Mick och Xenia Klein, och föreställningen innehåller nyskriven musik av Maja Darkest Karlsson.

I år är det tio år sedan tvångssteriliseringarna av transpersoner upphörde i Sverige, men många lever med såren och konsekvenserna av vad de utsatts för. För detta beviljades efter påtryckningar 225 000 kronor i ersättning.

Utifrån frågeställningen “Vad gjorde du med pengarna?” berättar Cash is Queen ett stycke samtidshistoria det länge talats tyst om. En guldglittrande, könsöverskridande, bitvis blodig, arg och förtvivlad, bitvis såväl kåt som glad show - ett myller av skildringar av livet efter tvångssteriliseringarna och skadeståndet. Här får den ansiktslösa statistiken kropp, röst, känsla och agens i gestaltningen av berättelser som rör sig i kontrasten mellan det som önskades och det som sen blev verkligt. Här vågar vi prata om splittringen som pengar kan skapa mellan oss. Här får sorgen och vreden ta plats. Här finns ett rum för upprättelse och tröst.

Manus: Nino Mick och Xenia Klein
Intervjuer och research: Nino Mick, Xenia Klein och Hilding Sandgren
Musik: Maja Darkest Karlsson
Regi: Johanna Essie Sjögren och Eddie Mio Larson
Scenografi och ljus: Amanda Lebert
Dramaturgi: Robin N Spegel
På scenen: Kasia Michnik, Johanna Essie Sjögren och Eddie Mio Larson
Pressfoton: Francis Löfvenholm

Trailer: https://youtu.be/CCOZXqkJJvs

info

SPELPERIOD
22 Apr
-
22 Apr
LÄNGD
1 h 30 min
ARRANGÖR
kvalitetsteatern

kvalitetsteatern

http://kvalitetsteatern.se
kvalitetsteatern är en queerfeministisk frigrupp med fokus på scenkonst för, av och med ett hbtq-community. Gruppen består av lesbiska, bögar, bisexuella och transpersoner som tar en personlig utgångspunkt i sitt arbete och som använder egna och andras erfarenheter för att undersöka inre känslor, tankar och drömmar såväl som samhällsfenomen och större strukturer. Sedan starten 2011 har kvalitetsteatern arbetat genreöverskridande med text, ljud och rörelse/dans och ofta baserat verk på dokumentärt material.