evenemang

Caligula

Caligula har tagit världen som gisslan. Onåbar svävar hon ovan sina undersåtar och roar sig med grymma infall. Hon tänjer på gränserna för att demonstrera sin oändliga makt. Men är Caligula galen eller bara en cynisk politiker i maktposition?

Den ungerska regissören Ildikó Gáspár vill aktivera både dina skrattmuskler och dina hjärnceller. Men också ge en bild av grymhetens mekanismer och humanismens förgänglighet. Det gör hon genom att ta sig an Albert Camus tragikomiska pjäs och vrida till några snäpp. I rollen som Caligula ser vi Andrea Edwards.

Med en explosivt visuell scenografi och mycket musik och sång, utmanas samtliga sinnen i denna kärnfulla bearbetning.

Albert Camus skrev Caligula 1938. Pjäsen hade urpremiär i Paris i september 1945. Året efter spelades Caligula på Göteborgs Stadsteater i regi av Ingmar Bergman, hans första regiuppdrag för teatern. Ildikó Gáspár har tidigare på Göteborgs Stadsteater regisserat Vem är Schmitz? (2019).

Ildikó Gáspár är en ungersk regissör som arbetat på de mest betydande ungerska teatrarna under de senaste 15 åren. Hon har även regisserat i Tyskland, Lettland och Serbien. Bland uppsättningar kan nämnas Josef och hans bröder av Thomas Mann, Maria Stuart av Friedrich Schiller, Macbeth av Shakespeare och The Fatherless av Csaba Mikó.

Foto: AORTA

info

SPELPERIOD
17 Feb
-
19 Mar
LÄNGD
Ca 3h inkl paus
ARRANGÖR
Göteborgs Stadsteater

Göteborgs Stadsteater

https://stadsteatern.goteborg.se/
Vi erbjuder invånarna i Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen högkvalitativ dramatisk teater. Teatern ska engagera, skapa debatt, roa och mana människor till eftertanke.