evenemang

Agamemnon

AGAMEMNON av Aischylos

En skådespelare – tjugo åskådare! Spelas 10 mars–4 april på ADAS ateljéscen på Konstepidemin.

Krig rasar. Våld, hämnd och passion driver handlingen i en värld som rymmer små öar av kärlek. I konungariket Mykene står folket handfallet inför fasorna. Den som vågar se och tala blir inte trodd.

I Aischylos drama har våldet sin egen logik. Den är omänsklig och således svår att förstå utan att själv göra sig till en del av den. För hur ska man med fredliga medel stoppa krigets vansinne utan att själv gå under?

När vi öppnar portarna till den antika världen är det en vis men oansenlig äldre kvinna som beledsagar oss in i värmen. Hon tar oss genom en förfärlig värld där vreden gått överstyr och makten drivs av personliga, blodtörstiga övertygelser. Det tioåriga trojanska kriget har just kommit till ett slut och Agamemnon, kung av Mykene, välkomnas hem som segerherre och hjälte. I krigets hetta och för att blidka gudarna har han offrat sin dotter, Ifigenia. Hemma väntar Klytaimnestra trofast på sin make, men oerhörda känslor har tagit henne i besinning. Blod kommer att flyta.

När ADAS teater tillsammans med den prisbelönte regissören Ian Magilton (Roy Hart Theatre) tar sig an Aischylos 2500 år gamla tragedi så är det genom en stark fysisk och vokal gestaltning med nyskriven musik och omslutande ljudbild.

ADAS teater har i flera tidigare uppsättningar arbetat med det antika stoffet. Roy Hart Theatre arbetade under många år med Orestien och med Backanterna. Sedan 2011 har Fia Adler Sandblad och Ian Magilton fört ett konstnärligt samtal om hur Roy Harts unika konstnärliga arbete med den mänskliga rösten kan omsättas i en dramatisk föreställningsstruktur.

Regi IAN MAGILTON
Skådespelare FIA ADLER SANDBLAD
Kompositör JONAS FRANKE-BLOM
Kostym NONNO NORDQVIST
Producent ANDREAS LUUKINEN

Med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Konstnärsnämnden och ABF.

info

SPELPERIOD
10 Mar
-
4 Apr
LÄNGD
ca 1 timme
ARRANGÖR
ADAS teater

ADAS teater

https://adasteater.se/
ADAS teater är en fri teater med bas på Konstepidemin i Göteborg. Vi fokuserar på kvinnors liv, på rätten till den egna kroppen och de egna berättelserna. ADAS har sin bakgrund i flera av Europas fysiska teatertraditioner och kombinerar dem med starka texter, verkliga erfarenheter och musik som kan nå rakt in i hjärtat. Vi gör scenkonst som lyfter de ljusa och lustfyllda delarna av livet men också de mörka, svårare som ofta göms undan då vi tror att de ger styrka och kraft. Hos oss hittar du även öppna repetitioner, samtal och andra kringarrangemang som en del av vår verksamhet.