evenemang

A Sour Place: Embodied Metabolisms and Fermented Narratives av Andreas Engman

A Sour Place: Embodied Metabolisms and Fermented Narratives, är en performativ undersökning av mjölksyraproduktion i olika världar. Verket presenteras som en 3 timmar lång föreställning där publiken kan komma och gå som de själva vill under kvällen.

Lactobacillus Acidophilus är syraälskande laktobakterier som bidrar till lakto-fermentering av mat och dryck, de spelar också en central roll i flera gynnsamma bakterieprocesser i kroppen. Både L. Acidophilus-bakterien och lakto-fermenteringsprocessen är fascinerande genom sin förmåga att föra samman ett stort antal till synes skilda ämnen, både metaforiskt och rent konkret. Vissa beröringspunkter är mindre uppenbara än andra, som till exempel inlagda gurkor och vaginal hälsa eller kombucha och anaerob fysisk träning. Fermentering som process används ofta som metafor och olika tänkare använder mikrobiell samlevnad som inspiration för att skapa sig nya politiska tankemodeller.

Lakto-fermentering är en typ av anaerob andning som utförs av L. Acidophilus-bakterierna och av dina egna muskelceller när du anstränger dom hårt. Att en identisk kemisk process kan äga rum i dessa vitt skilda sammanhang, i våra muskler och i en burk med pickles(!), öppnar upp för tankar om biopolitiska aspekter av icke-antropocentriska relationer mellan mänskliga och mer-än-mänskliga världar.


**

English

A Sour Place: Embodied Metabolisms and Fermented Narratives, is a performative investigation of lactic acid production across different worlds. The work is presented as a durational performance-installation where the audience can enter and leave the space at their leisure.

Lactobacillus Acidophilus are acid-loving milk bacteria and instrumental in lacto-fermentation of food and beverages, they also play a pivotal role in several beneficial microbial processes in the body. Both the L. Acidophilus bacteria and the process of lacto-fermentation are fascinating in their capacity to bring a wide range of seemingly disparate topics in close proximity to each other. Some intersections are less straightforward than others like let’s say, pickled cucumbers and vaginal health or kombucha and anaerobic physical exercise. The concept of fermentation is rich in metaphor and a wide range of thinkers use fermentation and microbial co-habitation for new political imaginaries.

Lactic acid fermentation is a type of anaerobic respiration carried out by the L. Acidophilus bacteria and by your own muscle cells when you work them hard and fast. That an identical chemical process can take place in these different contexts, in our muscles and in a pickle jar(!), opens up thoughts about bio-political aspects of non-anthropocentric relations between human and more-than-human spaces.

info

SPELPERIOD
18 Oct
-
19 Sep
LÄNGD
3h
ARRANGÖR
Skogen
TILLGÄNGLIGHET
Finns en ramp

Skogen

http://skogen.pm
Skogen är en scen och en arbetsplats för ett 30-tal konstnärer. Vi arbetar med scenkonst, bild- och videokonst, publikationer, gräsrotsdriven platsutveckling, odling, digitala verktyg och lärande. Vid våra publika arrangemang visar vi den konst som görs i huset, och ibland även andra projekt vi tycker är intressanta att bjuda in. För de som vill stanna efter ett arrangemang bjuder vi på en vegetarisk middag. Vid matbordet går det att lära känna konstnärerna eller bara prata med vänner. Det går också att ta del av andra pågående arbetsprocesser eller bläddra bland våra böcker i biblioteket. Skogen har inget fast biljettpris, men som besökare får du gärna lämna en donation för mat och konst. D