Artikel

Venessa Koohnavard tipsar om höstens gästspel

Venessa Koohnavard
-
8/9/2023

Har du svårt att navigera i vilka gästspel du ska se i höst?Venessa Koohnavard guidar dig till några av säsongens höjdpunkter!

Det är något i luften när hösten anländer till Göteborg. Det är premiärer, Kulturnatta och alla sena kvällar på Järntorget. Under hösten kommer också ett antal gästspel på besök. Gästspel kan vara kluriga, det spelas en gång och oftast får man reda på i efterhand vad man missade och VIPS har produktionen tagit sig vidare till en annan ort. 

Dessa fyra scenkonstverk har jag som tur är tidigare sett och kan därför tipsa om på förhand. Självklart finns det fler unika pärlor att se. Men just dessa fyra vill jag ska nå fler människor i Göteborg som kan få en liknande upplevelse jag hade när jag såg dem. 


Keeping up with the Iranians - Folkteatern Lilla scen 30 september kl. 19.30 

Keeping Up with the Iranians tar avstamp i den här delen av musikhistorien genom att återskapa en mehmooni. Till tonerna av dāmbuli dimbol-låtar bjuder de in publiken till en oförglömlig kväll bestående av dans, musik, tårta och glädje.  

Ett interaktivt perfomance skapat och producerat av Afrang Nordlöf Malekian som ger publiken fartfylld energi. Performers Mia Herman, Sepideh Khodarahmi, Afrang Nordlöf Malekian och Edwin Safari gasar på botten och förgyller den gråa hösten. 


Matilda Fleberg och VAZ Zirkonen - Stora Teatern 10 oktober kl. 19.00 

Storslagen scenshow med spännande driv. Danskonserten Zirkonen är en mäktig upplevelse som andas både fashion och futurism. I en cirkulär tidsresa slungas vi in i en utopi och vräks ut i en dystopisk apokalyps. 

Hur låter det när naturen vänder sig mot oss människor? Och i vilket BPM slår ett artificiellt hjärta? Med fyra dansare och fyra musiker låter koreografen Matilda Fleberg och den framgångsrika musikduon VAZ en episk skapelseberättelse ta form på scenen. I en musikalisk odyssé bjuds vi in i ett sprakande universum där hypnotiska rörelser och symmetri ledsagas av musik som får hela salongen att vibrera. Välkommen till Zirkonen – en symfonisk scenshow med framtiden som måltavla. 


Riksteatern I kroppen min - Stora Teatern 20 november kl. 19.00 

Den 17 september 2013 dör musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund endast 29 år gammal i cancer. Efter sig lämnar han bloggen I kroppen min som under hans sista år i livet blev miljoner människors existentiella andningshål. I Jani Lohikaris dramatisering och Johan Paus regi följer vi en man spelad av Razmus Nyström. Med en brinnande angelägenhet och en starkt fysisk dynamik utforskar han meningen med livet såväl som med döden.  

Musiken är specialkomponerad för föreställningen och framförs live på scen av Mats Björke, Kristians barndomsvän och tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao. Kristian Gidlunds ord bär oss genom en resa i livets slutfas och hjälper oss att gripa ett intensivt tag om nuet. 


Cullberg Noche - Göteborgs Stadsteatern Stora scen 13 och 14 december kl.19.00 

Noche är ett verk av Alma Söderberg där mötet mellan dans och musik – rörelse, röst och rytm är det centrala. På samma gång långsam och plötslig, ständigt återkommande men trots det oberäknelig är natten ett mjukt avbrott med en egen rytm. Månskenet är på samma gång skarpt och förvillande, marken under ens fötter annorlunda, inget kan tas för givet, uppmärksamheten förhöjs. 

Danskompaniet Cullberg visar med en hög konstnärlig kvalité på hur dansarna tar an sig sin röst i relation till sina kroppar i rörelse på scen. Alma Söderbergs inspirerande verk är en utav de utvalda produktionerna i Scenkonstbiennalen 2023.  


...
Foto: Hedda Axelsson

Venessa Koohnavard

Venessa Koohnavard är uppvuxen i Göteborg och verksam som producent och konstnär. Hon har tidigare skrivit debattinlägg om mångfald inom scenkonsten och studerar för närvarande sitt andra år till scenkonstproducent på Stockholms Konstnärliga Högskola.