Artikel

Span på stan: september

Linda Brelin
-
1/9/2023

Höstsäsongen är här och vi på Scenkonstguiden vaknar till liv efter sommaren lagom till att hela scenkonstsverige tystnar. Tre tysta minuter ska hållas på landets teatrar idag mellan kl 20:15 och 20:18. En manifestation undertecknad av landets största och minsta scener för att visa på hur tomt det blir när kulturen tystnar, som en konsekvens av kapade resurser och nedmonteringar.

Samtidigt har mycket känts allt annat än tyst i kultursverige på sistone. Både med de radikala politiska förändringarna för kultursektorn i Norrköping med efterföljande debatt och mer lokalt i Göteborgstrakten med alla uppfriskande rundor kring Drömmarnas Monument som fått både politiker, konstnärer, privatpersoner och museer att tänka, tycka och kritisera i artiklar, kommentarsfält och fysiskt på plats.

Kanske är det också kulturens paradox: Konsten presterar ibland som bäst när politiken agerar som sämst. Med en kulturfientlig politik lyckas kulturbranschen argumentera för sina villkor och sin samhällsfunktion som aldrig förr. Och ur det finns också potential till ett jävlar anamma, en inte helt dålig känsla att skapa konst utav. Precis som med Drömmarnas Monument, som lyckats skapa både utom- och inomvetenskaplig debatt om frågor som i grunden rör vårt samhälle och demokrati.


Men som kulturbranchens atm no 1 fiende Sophia Jarl säger: “Ord utan handling betyder ingenting”. Och den rådande kulturdebatten behöver nu också följas av faktiska handlingar från politiskt håll för att säkra kulturens fortlevnad. För det är när kulturdebatten tystnar som vi vet att det blivit tyst på riktigt. Det är när kulturen nedmonterats och kommersialiserats till den grad att det inte längre finns något värt att diskutera eller debattera som vi ska oroa oss på riktigt.

Vi ses i publiken.

Linda Brelin

Linda Brelin är redaktör för Scenkonstguiden och verksam som projektledare, programläggare och cirkuspedagog. Hon är utbildad inom teater, cirkus, kulturgeografi och kulturprojektledning.