Recension

Skrattfylld improvisationsmusikal fri från högmod i 2långs “Way off Broadway”

Oliver Jähnke
-
1/4/2024

Oliver Jähnke besöker 2lång och ser improvisationsmusikalen Way Off Broadway. Han ser ett roligt koncept med imponerande musik, där humorn genomgående står i centrum. 

Kvartersscenen 2lång är ett mysigt tillhåll på Andra Långgatan där improvisationsteatern står i centrum. Här kan du gå på kurs och lära dig grunderna eller bygga på dina redan befintliga kunskaper i improviserad teater. Du kan också gå och se ett antal improviserade föreställningar med olika koncept och det var det jag gjorde, när jag spenderade en kväll med Way Off Broadway.

På den lilla scenen ser vi fyra improvisatörer, just idag är det Tobias, Anna, Yvonne och Susanna. De börjar kvällen med att presentera sig och berätta om kvällens upplägg. De turas om med att förklara att du kan beställa mat och dryck under hela föreställningen som diskret kommer serveras vid ditt bord. De känner på stämningen genom att fråga hur många som varit på teatern förut och hur många som överhuvudtaget sett improvisationsteater innan. Stämningen är god och publiken skrattar redan i denna inledande del.

Själva föreställningen består av två akter. I den första akten ansvarar de olika skådespelarna för att regissera varsin scen i tur och ordning. En efter en presenterar de en konstnärlig idé för publiken “den här musikalen utspelar sig på en ungdomsgård” eller “jag tänkte att vi skulle prova att spela Sociala Medier - The Musical”. Publiken får sedan hjälpa till genom att ropa ut olika namn, karaktärsdrag och platser som ger skådespelarna förutsättningar för att sätta igång.

Vi får se fyra öppningslåtar och öppningsscener i tur och ordning, allt ackompanjerat av en skicklig improviserande pianist. Det är stora känslor, det är tokiga scener, det är höga toner, det är klädbyten och det är framför allt många skratt, både från skådespelare och publik. I pausen får publiken rösta på vilken av de fyra musikalerna de vill se i fullängd och i akt två spelas den vinnande musikalen upp, från början till slut.

Det som är så vackert med improvisationsteater (eller -musikal) är att skådespelarna gör det tillsammans. De kastar sig ut i det okända, redo att göra bort sig och de hjälper gång på gång varandra vidare i scener som genom deras gemensamma ansats får en röd tråd. Att se hur en person kommer in på scen med en stark idé, men viker sig på en halv sekund när dess motspelare hinner före med sin är ren njutning. Det här är en plats helt fri från högmod där vi:et är viktigare än jag:et.

Way Off Broadway är ett roligt koncept som går hem hos publiken som består av allt ifrån dejtande par till kollegor på AW. De fyra skådespelarna och pianisten håller en imponerande nivå och skapar improviserade sångtexter, dialoger och musikaliska motiv som inte bara är roliga, utan också tänkvärda och ibland poetiska. De lyckas både kommentera vår samtid i finurliga, igenkänningsbara karaktärer och väcka känslor av alla slag i de scener som improviseras fram. Ändå är det musiken och sången som gör störst intryck. Givet konceptet blir det ibland en falsk ton här och där eller en liten krock när pianist och sångare är på väg åt olika håll, men överlag blir det otroligt bra sånger och texter, meddragande refränger och snygga toner. Under kvällen får vi höra allt ifrån jazz till rap till pop, men framför allt musik som får mig att tänka på riktiga musikal-klassiker. 

Genomgående för både text och musik är humorn och det är den som står i centrum. Även om poesin är närvarande så är vi här för att skratta- och det får vi verkligen. Kvällen bjuder på mer än “bara” musikal och vi ges en härlig, underhållande helkväll i en mysig lokal med en god drink i handen.

Så vill du se vuxna människor leka, göra bort sig, sjunga både rent och falskt och stå på scen utan manus så ska du givet ta en tur till 2lång- och se till att ta med dig alla dina vänner. 


Oliver Jähnke

Oliver Jähnke är en queer, musikalälskande Göteborgare som studerat teater både praktiskt och akademiskt främst i Göteborg. Han frilansar till vardags inom evenemang och som föreläsare.