Artikel

Scenkonstguiden återuppstår

Redaktionen
-
15/9/2022

Efter tre år i dvala är Scenkonstguiden äntligen tillbaka med ny redaktion, för att bevaka scenkonsten i Göteborg och skapa liv i kulturdebatten.

Allt började en urtråkig fredag i den tid allting vissnar och blir till brunorange. Pandemiskt var det också, som om inte resten vore nog. Vi, Scenkonstguidens nya redaktion, ville uppleva scenkonst, se en källarteaters tiljor vibrera av liv, ruskas om i märgen. Ni vet hur det går sen. Man kikar in på Facebooks evenemangskalender, kollar läget på någon scens hemsida och frågar sig what’s new, sen tar det stopp. 

Kvällen förlöpte och som det föll sig befann vi oss snart istället på Konstepidemin för att delta i vad som bäst skulle beskrivas som meditation med inslag av fridans på behörigt avstånd. Ledaren hade rätt och riktigt på sig en batikfärgad kaftan och uppmanade oss att andas medan vi tafatt valsade omkring där på golvet. Kanske var det de frigörande skakningarna, eller bara en önskan om att bli tagen långt därifrån, som gjorde att vi dagarna senare fick infall om att ta makten över kommande kvällar i våra liv. 

Ja, det enda vi har att tacka denna hemskt nyliberala samtid är inbillningen om att vi är vår egna lyckas smed vilket tvingat oss till en klädsam DIY-attityd. Bortom självtvivel erkändes alltså våra hjärtans längtan: att träda in i den döende staden på nytt som kritiker i taxklack. Knack knack hos den då nedlagda Scenkonstguiden som gav sin välsignelse till att vi fick ta över. Som en biljett till att skaka liv i staden och självet. 

Sen följde två år av misslyckade finansieringsförsök och förvirring i html-kodens förlorade land. Men så plötsligt är vi här: Scenkonstguiden har återuppstått i ny skrud och med ny redaktion. 

Så vad kan ni förvänta er av det här nygamla hörnet av dark web? För er som inte vet: Scenkonstguiden startades och drevs av Teater Nu fram till 2019. På plattformen skrevs det recensioner, artiklar och guidades till olika scenkonstupplevelser. De lyckades skapa eld, debatt och känslan av att scenkonsten är mer än bara ett fredagsfördriv. Men sen tröt tiden, de bestämde sig för att lägga ner och när dåvarande formen av Scenkonstguiden gick i graven dog också en stor del av kulturdebatten i Göteborg. 

Tills nu, hoppas vi, med en stor dos optimism. Vi vill tillsammans med er putsa tangenterna och låta samtalet om scenkonst bli till mer än 200 ord på kultursidorna i GP.

Scenkonst-Gbg vi ska ge er allt vi har. First we take Manhattan then we take Berlin. 

Välkommen och skål!

Foto: Fanny Jansson

Redaktionen

Scenkonstguidens redaktion består av Linda Brelin och Märta Jungerfelt